Oog op de toekomstWonen en werken in de toekomst

Wonen

Hoe ziet het wonen van de toekomst eruit? Daar zijn de meningen over verdeeld. De verwachting is dat meer mensen kleiner gaan wonen, huizen vaker zullen worden aangepast aan persoonlijke woonwensen, we meer voorzieningen gaan delen (ook met meerdere generaties) en huizen meer technologie krijgen.

Wereldwijd zijn al diverse bijzondere woon- en leef initiatieven ontstaan als een directe reactie op razendsnelle veranderingen in klimaat en huisvestingsproblemen. Tegen de achtergrond van veranderende wetgeving en ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen ontwikkelen zich innovatieve woonconcepten die ons wellicht toch een glimp geven van wat ons te wachten staat.

Tiny houses

De opmars van de tiny house-beweging is misschien wel het meest bekende en actuele signaal van een verandering in onze woon- en leefbehoeften. In China en Japan is klein wonen niet meer dan normaal. Maar in het Westen staan er steeds meer idealisten op die bewust kleiner gaan wonen om een statement te maken tegen de groeiende klimaatproblematiek. Klein wonen in ons eigen land -met een relatief klein leefoppervlak- wordt ook benut als oplossing voor de krapte op de woningmarkt.

Zelfvoorzienend leven

In Almere-Oosterwold worden bewoners gestimuleerd om volledig zelfvoorzienend te leven: zonder de aanwezigheid van gas, wegen of riolering. Elektriciteit wordt gehaald uit zonnepanelen en windmolens, verwarmd wordt er middels een warmtepomp. Afvalwater filteren bewoners zelf met helofytenfilters: grote bakken met zand, grind en rietplanten waar het water doorheen stroomt.

Print je eigen grachtenpand

In Amsterdam-Noord verrijst het eerste 3D-grachtenpand ter wereld dat uit een levensgrote printer komt rollen. De unieke printer produceert onderdelen van 2 x 2 x 3,5 meter die zijn gemaakt van omgesmolten bioplastic-korrels. De 3D Print Canal House fungeert als levensecht onderzoekslaboratorium en blijft nog even een toekomstproject.

Verticale bossen

Wat doe je als je geen ruimte meer hebt om te bouwen? Dan ga je de hoogte in. Dat beeld is terug te vinden in veel grote metropolen wereldwijd. Maar wat nou als je diezelfde gebouwen kunt gebruiken om biodiversiteit te ontwikkelen en daarmee CO2 uitstoot te compenseren? Dit zien we terug in de opkomst van zogenaamde verticale bossen: woontorens die volledig begroeid zijn met bomen en planten. In China wordt zelfs gebouwd aan een volledige groene stad: Liuzhou Forest City. De gebouwen in deze stad zullen uiteindelijk bedekt moeten worden met veertigduizend bomen en één miljoen planten.

Aardehuizen

In de Overijsselse gemeente Olst staan de enige Nederlandse earth ships. Deze zogenaamde “aardehuizen” zijn vrijwel volledig gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder autobanden. Ook deze huizen zijn ontworpen om zelfvoorzienend en klimaatneutraal te functioneren. Van oude materialen zijn bovendien nog veel meer nieuwe dingen te maken. Zo kun je tegenwoordig een tuinhuis, gastenverblijf of luxe villa maken van oude zeecontainers. Op het Amsterdamse Science Park is zelf een complete start-up-village gebouwd van containers.

Pop-up woningen

De pop-up woning is een razendsnel te bouwen huis. Je kunt het huis zelf bouwen met multiplex onderdelen. In het Chinese stadje Changchun Jie in de buurt van Bejijng, staat het zogenoemde Plug-in House. Het compacte huis bestaat voor een groot deel uit prefab onderdelen, waardoor het in één dag gebouwd kan worden. Er daarvoor is slechts één stuk gereedschap nodig: de beroemde inbussleutel -je weet wel, uit de Ikea-bouwpakketten.

Zo zijn er veel bijzondere voorbeelden te noemen die onze kijk op wonen en leven in de toekomst zullen veranderen. Van slimme steden die ons beschermen tegen de grilligheid van de klimaatproblematiek tot volledig gerecyclede huizen.

Werken

Bij het werken in de toekomst zien we vergelijkbare verwachtingen: de werkplek kan met één druk op de knop volledig worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Er wordt meer gewerkt in gezamenlijke ruimtes: bellen in een belcorner, overleggen in een vergaderruimte, een rapport uitwerken op een stilteplek en een projectplan met collega’s opstellen in de teamwerkruimte.

Hoe woningen en gebouwen er straks precies uit zullen zien? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.