Woningbouw
Een locatie met een geschiedenis
Project uit archief
bekijk volledige foto

De wijk Veldzigt is genoemd naar een gelijknamig buiten. Het herenhuis is nog altijd te bewonderen. De buitenplaats wordt al vermeld in een koopakte uit 1777. Het buiten werd op 19 april 1811 gekocht door dominee Snouck Hurgronje en bleef een eeuw lang in het bezit van zijn familie. Het buiten werd in 1914 verkocht aan Jan Lindenbergh uit Wemeldinge, die van Veldzigt een fruitkwekerij maakte. Begin mei 1940 waren er Franse troepen gelegerd op Veldzigt. Toen zij halsoverkop de aftocht bliezen voor de naderende Duitsers is de tuinmanswoning aan de oprijlaan opgeblazen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de bezetters het complex voor het onderbrengen van voertuigen en paarden. Ze bouwden er ook enkele barakken en bunkers. November 1944 moesten ze Veldzigt overhaast verlaten voor het wassende water bij de inundatie van Walcheren.

In 1973 werd Stichting Werkplaatsen Walcheren, een sociale werkvoorziening, de eigenaar. Die verkocht het aan de gemeente Middelburg, waarna vanaf 1997 werd begonnen met de bouw van de wijk.

De wijk Veldzigt wordt begrensd door de Oude Vlissingseweg, de Schroeweg en met veel groen omgeven watergangen aan de zuid- en westkant. In de wijk staan bijna 250 woningen. Ze liggen aan straten waarvan de namen verwijzen naar uitvinders, geleerden en kunstenaars die in Middelburg hebben gewerkt.

Informatie
Locatie Middelburg
Type Woningbouw
Impressie
van het project