Levensloopbestendig wonenEen woning die geschikt is voor bewoning tot op hoge leeftijd

De afgelopen jaren is er mede door een terugtrekkende overheid al veel veranderd op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Vooral als het gaat om senioren. Verzorgingstehuizen zijn gesloopt of worden omgevormd. Het aantal burgerinitiatieven op dit gebied groeit en mensen blijven langer zelfstandig wonen. Prettig wonen -veilig en met contacten en voorzieningen in de buurt- is een basisvoorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. De behoefte aan levensloopbestendige woningen wordt steeds groter.

 

Wanneer is een woning levensloopbestendig?

Woningen waarin u zo lang mogelijk kunt blijven wonen, worden ook wel levensloopwoningen of levensloopgeschikte woningen genoemd. De officiële, overkoepelende term is levensloopbestendige woningen. Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is of eenvoudig geschikt is te maken voor bewoning tot op hoge leeftijd, ook in het geval van fysieke handicaps of chronische ziekten van bewoners.

U kunt natuurlijk niet op voorhand met alle mogelijke ouderdomskwalen en ziekten rekening houden. Van het concert der levens krijgt immers niemand een program. Omdat u niet in de toekomst kunt kijken, weet u niet welke bouwkundige en andere voorzieningen uw levensloopbestendige woning exact nodig heeft. Een volledig levensloopbestendige woning bestaat daarom niet. In het algemeen kunnen we stellen dat een woning voldoende levensloopbestendig is, wanneer u niet hoeft te verhuizen als u wat moeilijker ter been wordt of op den duur te maken krijgt met ander lichte gezondheidsproblemen.

 

Welke eisen stelt levensloopbestendig aan een woning?

Levensloopbestendig wonen stelt eisen aan een woning op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak, toegankelijkheid en aanpasbaarheid, maar ook aan de woonomgeving:

  • Veiligheid in huis: Veel ongelukken gebeuren thuis, in en om de woning. Verschillende van die ongelukken hebben te maken met risico’s als gevolg van de indeling en inrichting van de woning. Denk hierbij aan hoogteverschillen zoals trappen en drempels en gladde vloeren. Een gelijkvloerse, drempelloze woning is daarom bij voorbaat veiliger. Een gladde vloer, zoals de vloer in de badkamer, kan veilig worden gemaakt door het aanbrengen van een antislipvoorziening.
  • Gebruiksgemak: Bij gebruiksgemak gaat het vooral om voorzieningen die de woning beter geschikt maken voor mensen met lichte functiestoornissen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ruimte om een scootmobiel te parkeren en op te laden, een directe verbinding tussen de woonkamer, de keuken en de hoofdslaapkamer en een in hoogte verstelbaar werkblad in de keuken.
  • Toegankelijkheid: Een levensloopbestendige woning is rolstoelvriendelijk. Brede deuren, lage drempels, lage handgrepen en lage deurklinken maken een woning toegankelijk voor rolstoelen. Nog beter is een gelijkvloerse woning zonder trappen en drempels. Zorg ook voor een rolstoelvriendelijk toilet.
  • Aanpasbaarheid: Wanneer u of een medebewoner een handicap krijgt, moet uw woning eenvoudig (tegen relatief lage kosten) aan die nieuwe omstandigheid aangepast kunnen worden. Houd daarom bij nieuwbouw of renovatie van uw huidige woning rekening met enkele basisprincipes, zoals de afmetingen van kamers en de vrije doorgang van deuren. Die bepalen namelijk of de woning later voldoende ruimte aan rolstoelgebruikers biedt. Wanneer dat het geval is, kunt u uw huis later met enkele relatief kleine ingrepen (met betrekking tot het toilet, de douche, afstandsbedieningen, handgrepen en deurklinken) definitief rolstoelvriendelijk maken. Een gelijkvloerse en drempelvrije woning is later het gemakkelijkst aan te passen aan lichamelijke beperkingen zoals ouderdomskwalen, ziektes en handicaps. Zo’n woning is bij voorbaat levensloopbestendiger dan een huis met trappen en drempels.
  • De woonomgeving: Het is prettig als u in de buurt van uw woning geld kunnen pinnen en boodschappen kunt doen. Verder is het zaak dat u in de directe omgeving van uw huis veilig kunt lopen en fietsen. Ook de sociale veiligheid van uw woonomgeving moet in orde zijn; u moet ’s avonds met een gerust hart over straat kunnen.

 

Hoe levensloopbestendig zijn nieuwe woningen?

De wetgever heeft via het Bouwbesluit geregeld dat alle nieuwe woningen tot op zekere hoogte levensloopbestendig moeten zijn. Het Bouwbesluit stelt in dit verband de volgende vijf basiseisen:

  1. Lage drempels (maximaal 2 cm hoog)
  2. Een minimale doorgangsbreedte van deuren (85 cm)
  3. Een rolstoeltoegankelijk toilet (minimaal 90 x 120 cm)
  4. Een draaicirkel voor rolstoelen op galerijen
  5. Ruimte voor een lift bij gebouwen van twee tot vier verdiepingen (voor gebouwen met meer verdiepingen is een lift altijd verplicht).

Deze eisen gelden vanaf 1997 voor alle nieuw te bouwen woningen en voor alle woningen die ingrijpend worden gerenoveerd.

 

Op zoek naar een levensloopbestendige woning?

Regelmatig verkopen en bouwen wij levensloopbestendige woningen. Klik hier voor een overzicht met onze woningbouwprojecten.